Zidne tapete za zidove
Blog

Zidne tapete – kako ih ukloniti

Došlo je vrijeme da promjenite svoje zastarjele zidne tapete koje se ljušte iz neke od prostorija u vašem domu?

Zelena zidna tapeta

 

Morati ćete prikupiti velike količine odlučnosti i strpljenja za ovaj projekt. Stručnjaci preporučaju da si osigurate slobodan cijeli vikend za taj posao, jer jednom kada krenete teško ćete se moći zaustaviti. Razmislite da imate bračnog savjetnika u blizini za svaki slučaj ukoliko pokušavate ovu tešku zadaću sa svojim supružnikom…

Ono što ne želite je oštetiti zid, namještaj ili bilo što drugo u sobi, tako da probajte iseliti sve predmete iz prostorije koja se preuređuje. Zatim prikupite sve potrebne materijale na vrijeme prije nego što krenete u uklanjanje. Čak i sa dobrom pripremom, to postaje neuredan i zamoran posao što se više ulazi u njega.

Skidanje zidnih tapetaPazite na iduće savjete od profesionalnog majstora kako biste smanjili poteškoće pri uklanjanju:

  • Pokrijte tepih ili pod – Objesite stare plahte na bilo koji namještaj koji ne možete ukloniti iz sobe i preko tepiha ili poda. Koristite male čavliće ili vrlo snažnu ljepljivu traku na rubovima plahti tako da se učvrste i ne pomiču.
  • Isključite sva svjetla – Ako trebate raditi po noći, objesite negdje halogensku radnu lampu. Također isključite prekidače, u procesu uklanjanja se sve može vrlo lako smočiti, a voda i struja nisu dobra kombinacija. Držite poklopce za utičnice i prekidače na mjestu, ali stavite na njih nekakvu plastiku ili traku.
  • Probajte oguliti zidne tapete – Kada uspijete cijelu tapetu odguliti od zida u jednom komadu možete poćeti slaviti jer ste naišli na strugajuću tapetu koja se lagano skida. Ako se samo rubovi i prvi sloj ogule, morat ćete se više potruditi. Ukoliko ne uspijete poskidati nakon izvlačenja i trganja tapeta, otkažite bilo koji plan za vikend. Suočavate se s najtežom od svih – tradicionalnom tapetom.
  • Zarežite tapete – Napravite sitne rupe na tapeti pomoću alata za zarezivanje. Otopina koju namjeravamo nanositi će se otopiti sve do ljepila.
  • Odaberite otopinu – Uz pretpostavku da ste naišli na neku drugu vrstu tapeta od samostrugajućih tapeta, sada morate smočiti ono što je ostalo. Možete kupiti već pomiješane tekućine, praškaste ili kemijska gel sredstva za uklanjanje u željezariji ili dućanu za tapete. Budući da ti komercijalni skidači postaju skupi, najprije uklonite sav papir koji možete koristeći vrlo vruću vodu. Jedan stručnjak preporučuje pomiješati po pola vruću vodu i omekšivač u bocu za prskanje umjesto komercijalnog proizvoda.
  • Natopite jedan dio po dio – Dopustite otopini koju koristite da se otopi u mali dio zida na nekoliko minuta. Uzmite donji kut tog dijela tapeta i povucite ih prema gore. Probajte koristiti špatulu kako bi si pomogli u tome. Ponavljajte to dok ne dobijete potpuni goli zid.
  • Skidajte ljepilo – Pri samome ste kraju. Zid će imati još ljepljivih mrlja po njemu. Uklonite ih sa špatulom i temeljito operite zidove sa spužvom i vodom.
  • Provjerite ljepilo na danjem svjetlu – Ako ne izbrišete svaki zadnji dio ljepila na zidu, prefarbavanje novo bojom će učiniti da se zid oljušti i ispuca. Najbolje bi bilo koristiti gel za skidanje onih zadnjih traka koje ostanu i isprati zid.