Dizajn interijera - kuhinja
Blog

Dizajn interijera – 8 trendova na koje paziti u 2019

Ako vaš dom ima odličan izgled i stil, onda nitko osim vas ne zaslužuje te zasluge. To je zbog truda i vremena koje ste proveli dok ste surfali kroz lifestyle magazine, blogove ili ideje na Pinterestu.

Stil i dizajn nisu statični; stalno se mijenjaju. Čak i vaši najdraži dekorativni dodaci mogu izgledati kao da su izašli iz kamenog doba – ukoliko ne ažurirate svoje dekoracije barem svakih par godina.

Čemu čekati? Pročitajte dizajnerske trendove za 2019. i počnite dekorirati!

1) Nije sve crno i bijelo

Najprije počnimo sa zidovima, jer to je prva stvar koju većina ljudi primjećuje nakon ulaska u sobu. Probajte krenuti dalje od jednostavnosti bijele boje ili odvažnosti crne boje i pokušajte nešto ekscentrično, a istovremeno sofisticirano. Nemojte misliti predugo – to je siva boja! Siva – suptilna mješavina blijedih i najdubljih nijansi boje zaslužila je slavu zbog pružanja široke palete neutralnih tonova.

Trendovi za 2019. sugeriraju da slobodno pretjerate sa sivom bojom, od tonova zida, kauča, salvete, pokrivača za jastuke… Da biste postigli takav izgled, trebali biste koristiti pastelne nijanse sive.

Možda će vam biti teško pronaći savršenu nijansu boje za zidove, pa se umjesto toga odlučite za pastelno-sive moderne zidne panele.

Stručnjaci kažu da će ovaj trend trajati barem nekoliko godina zbog lake dostupnosti unutarnjih zidnih panela u više boja.

Nijanse sive boje2) Vraća se trend “pop” boja

Sjećate li se prije nekoliko godina kada su “pop” zidne boje bile u modi? Najsvjetlije se nasmiješite, ovaj trend se vraća ove godine. Ako niste ljubitelj koralja i vrućih rozih boja, razmislite o zelenoj boji. Dizajn interijera, čini se, vuče jako puno inspiracije od Majke Prirode!

Ako vi, kao i ostatak svijeta, poludite za zelenom bojom, zašto ne biste premazali svaki dodatak u vašoj sobi u različite nijanse zelene boje?

Razmislite i pobrinite se da zadržite puno stvari na umu prilikom odabira nijansi boje.

Na primjer, nijansa smaragdne boje dekorativnih zidnih panela bi uljepšala vašu sobu. Ali, ta boja bi gotovo sigurno izgledala grozno u kupaonici.

Isto tako, možete se odlučiti za svjetlije zelene zidne panele u kupaonici, jer će to vizualno proširiti prostor vaše male kupaonice.

pop boje3) Ukomponirajte prirodne elemente za dizajn interijera

Da, osim ugradnje zelenih elemenata u vašoj kući, još uvijek se možete igrati s prirodnim elementima. Još jedan dar prirode se vraća u trendove – drvo. Studije pokazuju da dekorativni drveni elementi postavljaju ugodno i smirujuće okruženje.

Baš iz tog razloga, drveni elementi su prikladni ne samo za kuće, već i za bolnice i urede. Da bi zasitili rastuće želje za prozračnim, lakšim i još svjetlijim prostorima, drvo dolazi “kao naručeno” za  postaviti na podove.

Drvo se može čak postaviti i u vašu kuhinju, to izgleda jako prirodno i vaša kuhinja će vam biti zahvalna.

4) Kada je sve prirodno, zašto to ne bi bili i podovi?

Tamni podovi od tvrde drvene građe su u opadanju, stoga je idealno vrijeme za dobrodošlicu svjetlijim podovima. Osim svjetlih drvenih podova, u porastu je i potražnja za teksturiranim podovima mat boje. Prema riječima dizajnera interijera, oni pružaju prirodan izgled podovima. Presjajni podovi koji su nekad bili “in”, danas izgledaju umjetno i šarm im se izgubio. Ako volite drvene podove i parkete, onda se rađe odlučite za reciklirano i projektirano drvo umjesto tipičnog drvenog poda jer je prva opcija održivija i dulje će potrajati.

Za sve vas koji ne volite prirodne drvene podove, postoji nešto što bi vam se moglo svidjeti!

Da, proizvođači podnih parketa proizvode podove koji izgledaju kao drvo, a zapravo su napravljeni od vinila.

Dizajn parketa5) I vaša kuhinja želi biti raznobojna

Gotovi su dani kada ste imali samo jednu opciju boje za vaše kuhinjske ormare i namještaj, a to je bila bijela. Budući da se dizajn interijera pretvara u veliki “makeover”, zašto se ne bi i vaša kuhinja malo zabavila? Pošaljite jaku poruku i dajte prijateljima razlog da budu ljubomorni.

  • Držite se podalje od bijele boje i približite se crnim i drugim podebljanim tonovima
  • Ako vaša duša voli sve što sjaji, zašto onda ne biste probali se neonskom zelenom i rozom bojom fuksije! Možda bi to upalilo!
  • Čak i uobičajeno siva ili isprana plavo-siva boja ove su godine u potražnji za dizajn interijera

Radite zabavne stvari u svojoj kuhinji, a nakon toga bi sigurno voljeli provoditi dulje vrijeme u kuhinji, poboljšavajući svoje kulinarske vještine.

6) Nemojte se bojati prihvatiti svoju eklektičnu stranu

Premda se svačija razina udobnosti i svačije sklonosti razlikuju, nikada se nemojte sramiti kako biste iskazali svoje želje i nezadovoljstva. Ako volite tamnije i hrabrije boje, nemojte biti zadovoljni svjetlijim bojama poput bijele.

  • Crni dekorativni proizvodi se i ove godine prodaju kao vrući kolačići, od namještaja do zidnih tonova, ali ne i podova!
  • Ako ste zabrinuti zbog utjecaja crne boje na vašu spavaću sobu razmislite o zlatnijim tonovima ili svjetlijim bojama. Što mislite o plavoj nijansi u kombinaciji sa narančastom? Da, raslojavanje je jako “in” ove godine.
  • Ako ste umjetnik, onda možete napraviti platno za sebe i napravite siluetu s nijansama žute, narančaste i crne. To bi pridonijelo izradi fokusne točke vaše sobe.

Boho dizajn7) Budite kreativni i sami napravite namještaj i modne dodatke

Činjenica je da su svi ručno izrađeni dodaci ove godine jako “in” dizajn interijera. Predviđanje kaže da je održivost i trajnost ovih dodataka njihov najveći oslonac. Možete stvoriti ili kupiti komade od rižinog papira, jute ili gline. To će vam pomoći da budete u stalnom dodiru s prirodom.

8) Boho vibra se vratila – ali sa modernim preokretom

Naš se stari prijatelj vratio – ali sa preokretom prema čišćim i svjetlijim crtanim linijama. Vintage dizajn sa zakrivljenim namještajem ćete vidjeti puno puta ove godine.

Zaključak

Prije uključivanja ovih savjeta, sjetite su uvijek izbaciti što više nereda iz prostorije. Tako da možete odbaciti sve dizajnerske dodatke koji vam više ne trebaju. Isto tako, ne pokušavajte od svojeg zida napraviti galeriju jer je taj stil izašao iz trenda i upija mnogo prašine!